Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Τρίπολη. Επιχειρείται κατασκευή επικίνδυνης Μονάδας Τοξικών Αποβλήτων στην ΒΙΠΕ

 
 
 



Μετά από παρέμβαση στην Περιφέρεια, δεν ετέθη προς ψήφιση το συγκεκριμένο θέμα. Αντίθετα αναζωπυρώθηκε η αγωνία και ο προβληματισμός όλων των ενδιαφερομένων, για την προγραμματιζόμενη εγκατάσταση της μονάδας.
Από τις πληροφορίες του άρθρου εκείνου και την διερεύνηση του θέματος, μάθαμε ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία, έχει ήδη λάβει άδεια για την ίδρυση της μονάδας, από την προηγούμενη αρχή, τη Νομαρχία.
Διαθέτει δε, κάποια κτήρια, τα οποία σκοπεύει να επεκτείνει και γι΄ αυτό τον λόγο έφερε προς ψήφιση, την ΜΠΕ στο ΠΕΣΥΠ…..Να εγκρίνει τα 6825 τ.μ έναντι των αρχικών 3.900 τ.μ.
Στην εισηγητική έκθεση του κ. Παπαφωτίου, αναφέρεται, πως η μονάδα, θα διαχειρίζεται (δηλαδή, θα συλλέγει, θα αποθηκεύει και θα επεξεργάζεται) επικίνδυνα Ιατρικά απόβλητα (ΕΙΑ) αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα. Επίσης δε, θα συγκεντρώνει, θα ταξινομεί, θα απορρυπαίνει και θα επεξεργάζεται, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)…


Αναφέρει επίσης η έκθεση, πως υπάρχουν πολλοί οικισμοί στην γύρω περιοχή, σε ακτίνα 7 χιλιομέτρων, πως στα 5 χιλ υπάρχει η ΄΄αποξηρανθείσα΄΄ λίμνη Τάκα, πως ΔΕΝ υπάρχει ανεπτυγμένος τουρισμός στην περιοχή(!!!!!)
Ακόμα αναφέρουν, πως η σημαντικότερη κατηγορία αποβλήτων, που θα υπάρξει, θα προέρχεται από τις …εκσκαφές για την επέκταση του κτηρίου….
Τέλος είναι σημαντική η επισήμανση που αναφέρει η εισήγηση, που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια, πως δεν θα επηρεαστεί από τη Μονάδα ούτε η χλωρίδα, ούτε η πανίδα της περιοχής, λόγω του ότι είναι ήδη επιβαρυμένη, από την λειτουργία της ΒΙΠΕ !!!!!!!!
Η αναστάτωση των κατοίκων των γύρω οικισμών, είναι μεγάλη, αν δε συνδεθεί και με την πρόσφατη διένεξη για την γειτονική μονάδα Βιοαερίου, καθίσταται μέγιστη, δεδομένου ότι διαφαίνεται μια ασυγκράτητη προσπάθεια να προωθηθούν επιβαρυντικές, για τους Ανθρώπους και το Περιβάλλον, επιχειρηματικές δραστηριότητες, που δεν θα συμβάλλουν τόσο στην ανάπτυξη της περιοχής, όσο στου επιχειρηματία…..
Για να γίνει σαφές κατά το ελάχιστο έστω, το πρόβλημα που ανακύπτει, είναι ανάγκη να επισημάνουμε μερικές λεπτομέρειες, που μάλλον τεχνηέντως, αφήνονται στην αφάνεια….
Τα Ιατρικά απόβλητα, είναι πολλών ειδών και τα πιο απλά (αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος) είναι τα αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ). Υπάρχουν και τα Τοξικά απόβλητα καθώς και τα ραδιενεργά. Οι υποκατηγορίες τους δεν θα μας απασχολήσουν εδώ. Ακολουθεί εμπεριστατωμένη έρευνα για την ενημέρωση του κόσμου, που τον αφήνουν -με δήθεν τυχαίο τρόπο- στην άγνοια και την παντελή έλλειψη πληροφόρησης.


Η συλλογή και αποθήκευση, προϋποθέτει μέτρα ασφαλείας ικανά, να εξασφαλίσουν τόσο την προστασία των εργαζομένων στην μονάδα, όσο και των γύρω μονάδων, των εργαζομένων εκεί, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και της πόλης της Τρίπολης, δεδομένου ότι η ΒΙΠΕ απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την πόλη.
Ακόμα είναι αναγκαίο, να εξασφαλισθεί, η αποφυγή της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, από τα απόβλητα της μονάδας, η οποία όχι μόνον θα συλλέγει και θα αποθηκεύει μολυσματικά απόβλητα, αλλά και θα τα απορρυπαίνει και θα τα επεξεργάζεται!!!!
Απορρύπανση και επεξεργασία, σημαίνουν αυτόματα, ύπαρξη αποβλήτων της μονάδας, που θα μεταφέρουν τους ρύπους των συλλεγομένων αποβλήτων !!!
Είναι προφανές, πως δεν αρκεί να συζητήσει το ΠΕΣΥΠ την ΜΠΕ για την επέκταση των κτηρίων !


Για την ακρίβεια επιβάλλεται να θέσει το θέμα σε μεγάλη διαβούλευση, με τους επιχειρηματίες της ΒΙΠΕ, αλλά και με τους εκπροσώπους των γύρω οικισμών και φορέων της πόλης.
-Διότι πρέπει να γνωστοποιηθεί τόσο το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου προτίθεται να κινηθεί η μονάδα, για να είναι καθ΄ όλα συντεταγμένη με την κειμένη Νομοθεσία, αλλά και με την Ευρωπαϊκή .
-Διότι πρέπει να διευκρινιστεί στους ενδιαφερομένους, αν έχουν ληφθεί τα μέτρα της εξασφάλισης από την ρύπανση του εδάφους, του αέρα και των Ανθρώπων, τόσο από την συλλογή και αποθήκευση των αποβλήτων, όσο και από την επεξεργασία τους.
-Διότι πρέπει να συζητηθεί με τους επιχειρηματίες της ΒΙΠΕ, με ποιο τρόπο σκοπεύουν, να προστατέψουν τις υπερευαίσθητες μονάδες επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην ΒΙΠΕ.
-Διότι πρέπει να γίνει επαναθεώρηση της άδειας λειτουργίας την μονάδας, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας.
-Διότι πρέπει να εξηγηθεί στους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους, ο τρόπος που θα εξασφαλιστεί η απορροή των υδάτων και απόνερων απορρύπανσης…. Καθώς και που θα πάνε αυτά, μετά την απόρριψή τους.
-Διότι πρέπει να τονιστεί, η έλλειψη ΧΥΤΑ που αυτόματα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων τέτοιων μονάδων…… καθώς επίσης και ο άμεσος κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί, με τον γνωστό πια τρόπο, του ΄΄επείγοντος περιστατικού΄΄ για μια ακόμα φορά, ο Βιολογικός καθαρισμός της Τρίπολης, σαν χωνευτήρας νέων και πιο επικίνδυνω απορριμμάτων….
-Διότι σε 2 άλλες πόλεις ης Ελλάδας που αποπειράθηκαν να κατασκευάσουν παρόμοια μονάδα, ΔΕΝ τους επέτρεψαν οι κάτοικοι και φορείς να το κάνουν και έφυγαν άπρακτοι οι ενδιαφερόμενοι. Εδώ γιατί μπορεί να κατασκευαστεί άραγε;
Περιμένουμε την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση Του ΣΕΒΙΠΕΤ για την ενημέρωση των ανάστατων πολιτών, αλλά και την οριοθέτηση των επιχειρούμενων αυθαιρεσιών.
Το θέμα αυτό, θα μας απασχολήσει παράλληλα, με τις γειτονικές περιοχές υποβάθμισης με απόβλητα…..
Το προφητικό σλόγκαν πως ΄΄τα λεφτά τώρα πια είναι στα σκουπίδια΄΄ φαίνεται να έχει δελεάσει πολλούς.
Οι πολίτες όμως πρέπει να περιφρουρήσουμε τη ζωή μας. Και το μέλλον των παιδιών μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου