Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Οικιακή κομποστοποίηση στην Σαντορίνη






Ο Δήμος Σαντορίνης στην προσπάθεια βελτίωσης της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, θα πραγματοποιήσει, μεταξύ άλλων, την οργάνωση και υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης των οργανικών οικιακών αποβλήτων(Οικιακή Κομποστοποίηση).
Το πρόγραμμα αυτό έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για την ποιότητα ζωής στην Σαντορίνη. Με την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων και την μετατροπή τους σε άριστης ποιότητας λίπασμα, καταρχάς μειώνουμε κατά ένα μεγάλο μέρος τον όγκο των απορριμμάτων που θα κατέληγαν στη χωματερή (με όλες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται) και ταυτόχρονα μειώνεται και το κόστος αποκομιδής.
Μέσω της οικιακής κομποστοποίησης, το κάθε νοικοκυριό που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και έχει ένα χωραφάκι ή κήπο, έχει την δυνατότητα να παράγει εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα (compost), το υπέρτατο εδαφοβελτιωτικό για την ανάπτυξη των λαχανόκηπων ή του ανθόκηπού του.
Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες σε αυτό, σε συνδυασμό με την ανακύκλωση του χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου και λευκοσιδήρου (στον μπλε κάδο), να πραγματοποιούν ολοκληρωμένη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων τους, πετώντας με τον τρόπο αυτό μόνο το υπόλοιπο περ. 10% στον κοινό κάδο των σκουπιδιών.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Σαντορίνης προσκαλεί όσους από τους δημότες επιθυμούν περαιτέρω πληροφορίες ή / και να λάβουν μέρος στο πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης και στο σεμινάριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια ημερίδας στις 2 Ιουνίου 2012, να το δηλώσουν μέχρι την Παρασκευή 25 Μαΐου στο Δήμο, στον συντονιστή του προγράμματος κο Λουκά Μπελλώνια, Τηλ. 2286360108 begin_of_the_skype_highlighting 2286360108 end_of_the_skype_highlighting (email: bellonias@gmail.com) και να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ο Δήμος θα παραχωρήσει δωρεάν στους Δημότες που προτίθενται να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλες τις απαιτούμενες συσκευές, υλικά και εργαλεία, όπως κάδο κομποστοποίησης, βιοζυμωτή, εξάρτημα ανάδευσης και άλλα, ενώ ταυτόχρονα θα οργανώσει και ειδικό σεμινάριο κομποστοποίησης για τους συμμετέχοντες στο πιλοτικό πρόγραμμα και θα παρέχει υποστήριξη στους συμμετέχοντες καθ όλη την διάρκεια του προγράμματος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου