Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Μνημόνιο συνεργασίας Δανίας – Κύπρου για το περιβάλλον



Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Σοφοκλής Αλετράρης με τον ομόλογό του (αριστερά) κ. Σάιμον Κόβενεϊ, Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Αλιείας της Ιρλανδίας.

 



Η συζήτηση επί των προτάσεων κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) ήταν το βασικό θέμα που τέθηκε επί τάπητος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες 14 και 15 Μαΐου.
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Σοφοκλής Αλετράρης με τον ομόλογό του (αριστερά) κ. Σάιμον Κόβενεϊ, Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Αλιείας της Ιρλανδίας.
Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ είχε ιδιαίτερη σημασία αφού αφορούσε το προτεινόμενο «πρασίνισμα» των εκταρικών πληρωμών βάσει του οποίου ένα ποσοστό τους θα καταβάλλεται στους παραγωγούς υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν ορισμένες «πράσινες» υποχρεώσεις.
Σε παρέμβαση του, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Αλετράρης καλωσόρισε τις νέες ιδέες που κατατέθηκαν στη Σύνοδο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την απλοποίηση του προτεινομένου συστήματος.
Παράλληλα, ο υπουργός πρότεινε ρυθμίσεις που επιφέρουν περαιτέρω μείωση του διοικητικού κόστους για τις εθνικές διοικήσεις και για τους παραγωγούς. Μεταξύ άλλων, ζήτησε να εξαιρεθούν από το σύστημα αυτό όλες οι μικρές εκμεταλλεύσεις (κάτω από τρία εκτάρια).
Σημείωσε επίσης την ανάγκη επανένταξης στο σύστημα των άμεσων πληρωμών όλων των εκτάσεων που η συστηματική καλλιέργειά τους είχε διακοπεί στο πρόσφατο παρελθόν, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή περιβαλλοντική και οικολογική τους διαχείριση.
Στα πλαίσια της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η Κύπρος στήριξε την προτεινόμενη αρχή αλιείας με βάση τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση των αλιευτικών αποθεμάτων τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη ύπαρξης ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων και ελαστικότητας στον χρονικό ορίζοντα επίτευξής της.
Όσον αφορά την πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, ο υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος χαιρέτισε την προτεινομένη αύξηση των πόρων για τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων και τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων.

Επισήμανε, επίσης, ότι ο δημοσιονομικός φάκελος που θα κατανεμηθεί σε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να έχει ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο στον αλιευτικό του τομέα και ταυτόχρονα να δικαιολογεί το διοικητικό φόρτο που θα δημιουργηθεί.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός είχε κατ’ ίδιαν συνάντηση με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας και Τσεχίας με τους οποίος αντάλλαξε απόψεις για τη Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και τη διαχείρισή της κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Ο κ. Αλετράρης συναντήθηκε, επίσης, με την Εσθονή Υπουργό περιβάλλοντος με την οποία συζήτησαν θέματα που αφορούν την Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
Τέλος, σημειώνεται ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος υπέγραψε με την υπουργό Περιβάλλοντος της Δανίας, στις 14.5.2012, Μνημόνιο Συναντίληψης για τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Δανίας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα περιβάλλοντος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου