Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Μαντίνεια. Μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση από μονάδα Βιολογικών προϊόντων







 Την Παρασκευή 4 Μαϊου και μόλις 2 μέρες πριν τις εκλογές, οι Κάτοικοι της Μαντινείας αναστατώθηκαν ξανά, από πλημμύρες τυρογάλακτος, που γέμισαν την ευρύτερη περιοχή γύρω από τη μονάδα Βιολογικών προϊόντων ΟΙΚΟΦΑΡΜΑ στην περιοχή Χάνια Σκοπής, ιδιοκτησίας των αδελφών Σπυρόπουλου και Σ. Μπουζαλά.
Οι άμεσες ενέργειες των κατοίκων δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν το ξεχείλισμα καναλιών και εδαφικών ανωμαλιών, από τυρόγαλα, τα οποία έφθασαν μέχρι τις γύρω καλλιέργειες αγρών και κτημάτων και απορροφήθηκαν από τα εδάφη όπου έχουν φυτευτεί αγροτικά προϊόντα κηπευτικά αλλά και οπωροφόρα δέντρα (μηλιές).
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, (που είναι απόλυτα ίδιες σχεδόν μεταξύ τους), την Πέμπτη 3 Μαϊου 2012, κάτοικος της περιοχής, επισκέφθηκε τα κτήματά του και τα βρήκε πλημμυρισμένα στα τυρόγαλα. Κάλεσε την Αστυνομία, η οποία και πήγε επί τόπου, διεπίστωσε την καταστροφή και συνέστησε την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Την επομένη, ημέρα Παρασκευή 4 Μαϊου2012 και μετά από τις δέουσες ενέργειες των κατοίκων, ενημερώθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακούρας, ο οποίος έστειλε άμεσα, επιτροπή από το Τμήμα Υγιεινής, με την κ. Σιακωτού Κων/να και μια ακόμα υπάλληλο, για αυτοψία.
Η διαπίστωση των αρμοδίων υπαλλήλων παρουσία πολλών κατοίκων, ήταν η τραγικότητα της κατάστασης.
Να σημειωθεί πως στην περιοχή, υπάρχουν πολλά κτήματα με οπωροφόρα δέντρα, καλλιέργειες κηπευτικών αλλά και αγροί, διαφορετικών ιδιοκτησιών.
Ακόμα πρέπει να τονιστεί, πως σε πολύ μικρή απόσταση, από την ΟΙΚΟΦΑΡΜΑ, ρέει το ποτάμι που χύνεται στην καταβόθρα του Μπίκου.
Οι καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, αναφέρουν πως η ρύπανση που υπάρχει, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, πριν την λειτουργία της μονάδας, πως δεν θα διαταρασσόταν το περιβάλλον.
Η συγκεκριμένη δε ημέρα, είχε ίσως την χειρότερη πλημμύρα από απόβλητα, μακράν..
Επικοινώνησα με τον κ. Νώντα Σπυρόπουλο, ιδιοκτήτη και μέλος του ΔΣ της ΟΙΚΟΦΑΡΜΑΣ και του ζήτησα να τοποθετηθεί σχετικά με την καταγγελία των κατοίκων και τα πειστήρια των φωτογραφιών.
Δήλωσε επί λέξει τα εξής:
΄΄ Η μονάδα μας έχει 5πλάσια υπόγεια αποθηκευτική επιφάνεια, από κάθε άλλο τυροκομείο της περιοχής, για τα απόβλητά της. Τα απόβλητα της Μονάδας μας, μετά τον Βιολογικό καθαρισμό, που μας έχει στοιχήσει όσο και αυτός της πόλης, περίπου 300.000 ευρώ, φεύγουν σε 10 διαφορετικά κανάλια απορροής. Εκείνη τη μέρα, τα κανάλια είχαν κλείσει, και έφυγαν όλα σε ένα μόνο κανάλι γι΄ αυτό έγινε ό,τι έγινε. Είχαν κλείσει τα κανάλια, λόγω της μεγάλης βροχής και της πλημμύρας, που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα.΄΄
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσω, πως ρώτησα επίμονα τον κ. Σπυρόπουλο, που οδηγούν τα κανάλια απορροής, και μου απάντησε ΄΄στα χωράφια, αφού όλα όσα μεταφέρουν είναι από τον Βιολογικό καθαρισμό΄΄.
Επίσης του επεσήμανα, πως την προηγούμενη μέρα, δηλαδή στις 3 Μάη καθώς και πολλές προηγούμενες μέρες ΔΕΝ είχε βρέξει ούτε μια σταγόνα και αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς πολύ εύκολα να διαπιστώσει, αν ανατρέξει στο διαδίκτυο στη σελίδα της Ε.Μ.Υ.
Η απάντησή του σε αυτή την τελευταία επισήμανση, ήταν :΄΄τέλος πάντων, αυτή η εποχή, δηλαδή το τέλος Απριλίου με αρχές Μάη, έχει πάντα μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος και επομένως έχουμε μεγαλύτερο όγκο αποβλήτων. Πάντως εμείς μετά από αυτό το γεγονός και μέσα σε μια μέρα αποκαταστήσαμε την περιοχή και τη ζημιά και μπορώ να σας στείλω και φωτογραφίες, να δείτε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα΄΄
Συμφωνήσαμε να σταλούν οι φωτογραφίες του στο πόρταλ.
Το ερώτημα που γεννάται μετά από όλες αυτές τις δηλώσεις, είναι κατά ποιο τρόπο, ΄΄αποκαθίσταται΄΄ μια περιβαλλοντική ζημιά, από πλημμύρα τυρογάλακτος, με παραχώσιμο των λιμνών του εδάφους, από τρακτέρ !!!!!! Το τυρόγαλο ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ στο έδαφος και εξακολουθεί να ΜΟΛΥΝΕΙ , απλά δεν φαίνεται !!!
Το άλλο μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει, είναι αν προβλέπεται από την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) της συγκεκριμένης εταιρείας, η απορροή των καναλιών που μεταφέρουν το βιολογικά καθαρισμένο τυρόγαλα, στους αγρούς !!! Δεδομένου ότι, σε μικρή απόσταση από τους αγρούς, ρέει και το ποτάμι..
Η έρευνα συνεχίζεται και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και όσα στοιχεία συγκεντρωθούν, θα δημοσιευθούν άμεσα.
Ευχαριστώ θερμά τα άτομα που εμπιστεύθηκαν τα στοιχεία που είχαν σε εμένα προσωπικά, και για την συνεργασία τους στην έρευνα.
Ελπίζοντας πως οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, θα δράσουν ΑΜΕΣΑ αναμένουμε την απόφαση της επιτροπής που διενήργησε την αυτοψία.

 
της Γιούλης Παπαδοπούλου


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου