Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Το όζον εμφανίστηκε φέτος... νωρίς στη Θεσσαλονίκη

Το όζον εμφανίστηκε φέτος... νωρίς στη ΘεσσαλονίκηΥψηλές και μάλλον ασυνήθιστες συγκεντρώσεις όζοντος καταγράφουν τον φετινό Μάιο οι σταθμοί μέτρησης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης...
οδηγώντας τους αρμόδιους σε σχέδια περί λήψης έκτακτων μέτρων στο πολεοδομικό συγκρότημα. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έφτασε έως τον προθάλαμο της εφαρμογής των μέτρων βλέποντας τις τιμές του όζοντος να ξεπερνούν το όριο ενημέρωσης του κοινού που είναι τα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, απευθύνοντας παράλληλα συστάσεις να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, μικρά παιδιά).

«Οι συγκεντρώσεις όζοντος τον Μάιο και οι συνεχείς υπερβάσεις των ορίων συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων το φθινόπωρο δείχνουν ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι εδώ και μάλλον χρειάζεται μια διαφορετική αντιμετώπιση και λήψη μέτρων. Η εικόνα είναι ακόμη ένα καμπανάκι που κάποιοι πρέπει να λάβουν σήμερα υπ’ όψιν τους», σχολιάζουν σε εργασία τους τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που συγκρότησε πριν από λίγο καιρό το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και ασχολήθηκε με τα προβλήματα των ρύπων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Οι υψηλές τιμές όζοντος που παρατηρήθηκαν αρχές του μήνα αποδόθηκαν στη μεγάλη ηλιοφάνεια και στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν. Η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι οι υψηλότερες τιμές που καταγράφηκαν ήταν 194 μικρογραμμάρια στον σταθμό μέτρησης του Ελευθερίου-Κορδελιού και 203 στον σταθμό μέτρησης της Αγίας Σοφίας. Οι τιμές αυτές, ωστόσο, δημιούργησαν έναν προβληματισμό στους αρμόδιους του Δήμου Θεσσαλονίκης που μετρούν τους ίδιους ρύπους στους δικούς του σταθμούς.

Οι μετρήσεις στους σταθμούς στην οδό Βενιζέλου και στο Επταπύργιο δεν συμφωνούν με αυτές της Περιφέρειας, αφού κατέγραψαν 50 και 70 μικρογραμμάρια αντίστοιχα την ίδια χρονική περίοδο. «Είναι υψηλές τιμές για το κέντρο της Θεσσαλονίκης» σχολίασε ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος Μάξιμος Πετρακάκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου