Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ξεκίνησε η συγκομιδή των ρόδων στο Βόιο





Με νέο διοικητικό συμβούλιο προχωρά στη συγκομιδή και απόσταξη των ρόδων ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών και Οπωροκηπευτικών Βοΐου. Συγκεκριμένα, μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Απριλίου 2012 αναδείχθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο το οποίο ήδη συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος εκλέχθηκε η Χασιώτη Ερμιόνη, Αντιπρόεδρος ο Σιβίλογλου Ασημάκης, Γεν. Γραμματέας ο Ρήγας Κωνσταντίνος, Ταμίας η Ντίνα Ευανθία και μέλος η Πρώιου Ευλαμπία.

Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασία συγκομιδής και απόσταξης των ρόδων η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.Τα ρόδα συλλέγονται εφέτος από ροδώνες 50 στρεμμάτων

Η πρώτη προσπάθεια καλλιέργειας των ρόδων από μια ομάδα παραγωγών του Βοΐου ξεκίνησε το 2004 στο πλαίσιο της προώθησης της καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο νομό Κοζάνης. Τα πρώτα φυτά που φυτεύτηκαν το 2004 εισήχθησαν από τη Βουλγαρία. Το 2006 συγκομίσθηκε η πρώτη σοδειά και το 2009 έγινε για πρώτη φορά απόσταξη σε εμπορική κλίμακα με αποστακτήρα υψηλής τεχνολογίας.

Προϊόντα του συνεταιρισμού από τα ρόδα, μέχρι στιγμής, είναι το ροδέλαιο, το ροδόνερο και το γλυκό του κουταλιού. Ο συνεταιρισμός σήμερα απαριθμεί 35 μέλη, τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούν καλλιεργητές ρόδων, ενώ στα άμεσα σχέδια του Συνεταιρισμού είναι και η επέκταση στην καλλιέργεια της λεβάντας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου