Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Απειλείται με εξαφάνιση το τσάι Πρεσπών

 
 
Το είδος «sideritis raeseri» περιέχει σίδηρο, είναι ένα είδος τσαγιού που συναντάται στις ορεινές περιοχές των Πρεσπών.
 
 
 
 
Το είδος «sideritis raeseri» περιέχει σίδηρο, είναι ένα είδος τσαγιού που συναντάται στις ορεινές περιοχές των Πρεσπών.
Είδος προς εξαφάνιση τείνει να γίνει ένα θαυματουργό τσάι με... σίδηρο, το οποίο φύεται στο δυτικό τμήμα της βαλκανικής χερσονήσου και συγκεκριμένα στη λεκάνη των Πρεσπών.
Eλληνες και Αλβανοί κάτοικοι παραλίμνιων περιοχών το μαζεύουν αλόγιστα και χωρίς έλεγχο, ξεριζώνοντας τα φυτά και καταστρέφοντας τη χλωρίδα, προκειμένου να το καταναλώσουν, καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση της βρογχίτιδας και του άσθματος, ενώ επίσης το πουλούν σε λαϊκές αγορές ή το εξάγουν στην Ιταλία.
Το είδος «sideritis raeseri» περιέχει σίδηρο, είναι ένα είδος τσαγιού που συναντάται στις ορεινές περιοχές των Πρεσπών με υψόμετρο από 1000-2000 μέτρα, σε βραχώδη ξηρά εδάφη και σε λιβάδια ασβεστολιθικών βιοτόπων.
«Δυστυχώς, αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες οδηγούν στην αλόγιστη, δίχως έλεγχο και κανόνες συλλογή του. Ο αριθμός των συλλεκτών είναι άγνωστος, ενώ η άγνοια και οι λαθεμένες πρακτικές συντελούν στη σημαντική μείωση των πληθυσμών του και κατά συνέπεια στη διατάραξη των οικοτόπων», δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» ο δασολόγος Γιώργος Φωτιάδης.
Οι ειδικοί συνιστούν στους κατοίκους των περιοχών γύρω από τις Πρέσπες να μαζεύουν το τσάι κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του Ιούνιο και Ιούλιο. Να κόβουν προσεχτικά, με λεπίδα ή ψαλίδι το στέλεχος με τα άνθη, πάνω από το ξυλώδες τμήμα του φυτού, αφήνοντας τουλάχιστον το 1/3 με καλά αναπτυγμένους, ανθοφόρους βλαστούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πολλαπλασιασμός του μέσω των σπόρων.
 
 
 
πηγή: 24h NewsRoom
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου