Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Στο Δίκτυο Οινοποιών Δυτικής Κρήτης- Γνωριμία με τα οινοποιεία των Χανίων






Ευχάριστη διέξοδο στα οινοποιεία των Χανίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 'Οινοποιεία με πόρτες ανοιχτές', βρήκαν εκατοντάδες ντόπιοι, αλλά και ξένοι επισκέπτες, που βρέθηκαν στους οργανωμένους και επισκέψιμους χώρους που λειτουργούν στη Δυτική Κρήτη.
Ενα από αυτά το οινοποιείο της οικογένειας Πνευματικάκη στον Δραπανιά Κισάμου. Εκεί ξεναγός μας είναι ο Aντώνης Σκουνάκης και ο Αντώνης Πνευματικάκης.


ΣΤΗΝ ΚΑΒΑ

Πρώτος σταθμός το κελάρι στο υπόγειο του οινοποιείου. Εκεί επιδεικνύονται τα μεγάλα βαρέλια με την ποικιλία του ρωμέικου, την παραδοσιακή της περιοχής και τα μικρότερα με το κοτσιφάλι. «Το ρωμέικο μένει 1 χρόνο σε δεξαμενή και 3 χρόνια στο βαρέλι μέχρι να εμφιαλωθούν, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και υγρασία προκειμένου να έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά», μας αναφέρει ο ξεναγός μας.
Στους ξένους αυτό που τονίζεται είναι η σημασία της τοπικής ποικιλίας και η γευστική της ιδιαιτερότητα καθώς οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει τα δικά τους κρασιά που είναι πιο ελαφριά. «Εξηγούμε στους επισκέπτες ότι είναι ξηρό κρασί και λίγο πιο βαρύ σε ό,τι αφορά τη γεύση και ότι αυτό είναι το πατροπαράδοτό μας. Ομως οι περισσότεροι θέλουν να το δοκιμάσουν και το αγοράζουν καθώς αρέσει και όλοι θέλουν να έχουν ένα κρασί από τον τόπο που επισκέπτονται», αναφέρει ο Αντώνης.


ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η περιήγηση συνεχίζεται στους χώρους παραγωγής και φύλαξης. Αρχικά στο σημείο όπου τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη γίνεται η παραλαβή των οινοστάφυλων. Στη συνέχεια γίνεται ο διαχωρισμός των τσάμπουρων από τις ρώγες. Οι ρώγες καθαρές έρχονται στο μηχάνημα που αλέθονται. Ο μούστος οδηγείται στις δεξαμενές για την απαραίτητη ζύμωση.
Το οινοποιείο Πνευματικάκη εκτός από ρωμέικο παράγει και συσκευάζει syrah, κοτσιφάλι, cabernet, επίσης βηλάνα και βιδιανό στα λευκά. Στο τυποποιητήριο, που είναι ο επόμενος χώρος για επίσκεψη, εμφιαλώνονται 10 διαφορετικές ποικιλίες κρασιού.
Σύμφωνα με τα μέλη της οικογένειας Πνευματικάκη, υπάρχει ικανοποίηση από την επισκεψιμότητα του χώρου καθώς «πέρα από τα γκρουπ που έρχονται οργανωμένα έχουν και αρκετούς ξένους που επιστρέφοντας από Λαφονήσι ή Φαλάσαρνα έρχονται εδώ, η επίσκεψη είναι δωρεάν, βλέπουν, απολαμβάνουν το κρασί τους και αν θέλουν αγοράζουν».



ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στον όροφο του οινοποιείου λειτουργεί ένα Μουσείο οίνου. Παλιά υλικά που έχουν να κάνουν με το αμπέλι από το κλάδεμά του, το σκάλισμα του εδάφους, τον τρύγο, το πάτημα, τη ζύμωση του μούστου παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Η αίθουσα είναι διανθισμένη με όμορφες τοιχογραφίες που αφορούν τον τρύγο όπως γινόταν παλιά. Στη συνέχεια έχουμε τη γευσιγνωσία. Σε ένα τεράστιο τραπέζι διατίθενται κρασιά του οινοποιείου που προσφέρονται μαζί με παραδοσιακά εδέσματα και οι επισκέπτες μπορούν να τα απολαύσουν από το μπαλκόνι του οινοποιείου με θέα τον κόλπο της Κισάμου.
Τα χανιώτικα οινοποιεία, που δέχτηκαν κόσμο το Σαββατοκύριακο, είναι τα: Οινοποιείο Ντουράκη (2825051761 - 6945540696, Αλίκαμπος Αποκορώνου), το Κτήμα Λουπάκη (2824091392 - 6948886184, Καρές Κισάμου), το Οινοποιείο Μανουσάκη (2821078787 - 6948610107, Βατολάκκος Χανίων), το Οινοποιείο Ιεράς Μονής Αγ. Τριάδος (2821063571, Ακρωτήρι), το Οινοποιείο Πνευματικάκη (2822031740 - 6973044891, Δραπανιάς Κισάμου) και το Οινοποιείο Καραβιτάκη (2824023381 - 6974323852, Ποντικιανά Κισάμου).


Οινοποιείο Ντουράκη

Και το Οινοποιείο Ντουράκη συμμετείχε σε αυτήν την προσπάθεια που αφορά όλους τους οινόφιλους και όχι μόνο. Το οινοποιείο δέχτηκε πολλούς επισκέπτες καθ? όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά του Οινοποιείου Ντουράκη και να ξεναγηθούν στον χώρο παραγωγής και εμφιάλωσης. Η επισκεψιμότητα κορυφώθηκε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της επίδειξης μαγειρικής του σεφ Γιάννη Τσιβουράκη σε 3 πιάτα κρητικού γαστρονομικού ενδιαφέροντος -με τη συμμετοχή των σεφ Μιχάλη Παπαδεράκη σε σκάλισμα φρούτου και Μιχάλη Παπαδάκη.
«Οι ημέρες της ανοιχτής πόρτας είναι μία πανελλήνια προσπάθεια που αφορά όλους τους οινόφιλους και όχι μόνο! Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει κρασιά του τόπου του, να γνωρίσει τους παραγωγούς, να μιλήσει μαζί τους και να δει από κοντά όλη τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Αντώνης Ντουράκης.


Οινοποιείο Καραβιτάκη

Στη δράση 'Οινοποιεία με πόρτες ανοιχτές' συμμετείχε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, για δεύτερη φορά φέτος, το Οινοποιείο Καραβιτάκη, στα Ποντικιανά Κισάμου, ως μέλος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης.
Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους του οινοποιείου, να ενημερωθούν για τις μεθόδους οινοποίησης λευκών και κόκκινων κρασιών, για την παλαίωση και την εμφιάλωση, ενώ η επίσκεψη ολοκληρωνόταν με οινογευσία από τις εκλεκτές ετικέτες του Οινοποιείου.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο οινοποιός κ. Νίκος Καραβιτάκης, «με τη δράση αυτή δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει τους ντόπιους οινοποιούς και τα κρασιά που παράγουμε. Θέλουμε ο κόσμος να μας γνωρίσει και να του δείξουμε ότι υπάρχει ποιοτικό προϊόν στον τόπο του, να τον φέρουμε πιο κοντά στα οινοποιεία και στο κρασί που παράγουμε εδώ, το οποίο πλέον δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα κρασιά του εξωτερικού».
Ε.Κ.

του Γιώργου Κώνστα



πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου