Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ηράκλειο. Νερό για άρδευση από το Bιολογικό Καθαρισμό


 
 
 



Από τον επόμενο μήνα 1500 κυβικά νερού-που μέχρι τώρα το “πετούσαμε”!- θα αρδεύουν τις καλλιέργειες του Τεμένους, των Δαφνών, του Αγίου Σύλλα, αλλά και σχεδόν όλο το πράσινο του Ηρακλείου!
Πρόκειται για νερό που προέρχεται από το βιολογικό καθαρισμό του Ηρακλείου του οποίου ήδη έχει ολοκληρωθεί η τριτοβάθμια επεξεργασία. Είναι ένα έργο πρωτοποριακό για όλη την Ελλάδα! Το έργο της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων του βιολογικού έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί με τον εργολάβο να τελειώνει τις συνδέσεις και μετά τα δοκιμαστικά χιλιάδες κυβικά νερού θα πηγαίνουν σε άρδευση.

«Είναι εντυπωσιακό αυτό το έργο. Το νερό πλέον είναι κατάλληλο, τόσο που, όπως λένε οι επιστήμονες μόνο για λόγους ψυχολογικούς δεν μπορείς να το πιεις!» τονίζει στην ʽΠʼ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ.Γ.Στειακάκης που χθες ενημέρωσε το δήμαρχο κ.Κουράκη για τα 25 και πλέον έργα που εκτελούνται στο Ηράκλειο. «Είναι πράγματι ένα πρωτοποριακό έργο που το τρέξαμε γιατί είναι σημαντικό να δίνουμε νερό από την τριτοβάθμια και να κρατάμε το...καλύτερο νερό που είναι πόσιμο για την πόλη» επεσήμανε ο κ. Στειακάκης.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου είχε εκτενή συζήτηση με τον πρόεδρό της κ. Γιώργο Στειακάκη και τον Γενικό Διευθυντή της κ. Χαρίλαο Παπαματθαιάκη στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης. Στη συνάντηση συζητήθηκε όλη η γκάμα των έργων, αλλά και επικαιροποιήθηκε ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για θέματα όπως η διαχείριση των λυμάτων, η αντικατάσταση των αγωγών δικτύων ύδρευσης και όμβριων υδάτων, αλλά και η δημιουργία νέων μονάδων βιολογικού καθαρισμού σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και τοπικές κοινότητες του διευρυμένου Δήμου Ηρακλείου.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι επικεφαλής της δημοτικής επιχείρησης διαπίστωσαν ότι και τα 25 έργα προχωρούν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς αφού ήδη έχουν δημοπρατηθεί σχεδόν στο σύνολό τους και έχουν ενταχθεί είτε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α) του υπουργείου Περιβάλλοντος , είτε σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ) και του ταμείου Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Όπως δήλωσαν ο δήμαρχος Ηρακλείου αλλά και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές αλλά και να δημιουργηθούν νέες προς όφελος των δημοτών και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται όλες οι προσπάθειες της δημοτικής Αρχής.
Παράλληλα όπως επεσήμαναν ο σχεδιασμός για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης που ήδη εκτελείται σε πολλές συνοικίες αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου