Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ηφαίστειο εκτόξευσε λάβα σε ύψος… 400 μέτρων!



Ηφαίστειο εκτόξευσε λάβα σε ύψος… 400 μέτρων!




Το ηφαίστειο Φουέγο της Γουατεμάλας εκτόξευσε λάβα και μαύρη στάχτη στον ουρανό χθες, ωθώντας τις αρχές να εκδώσουν έκτακτες προειδοποιήσεις για τα αεροσκάφη και να κλείσουν τμήματα του οδικού δικτύου στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Λάβα και μαύρη στάχτη στον ουρανό εκτόξευσε το ηφαίστειο Φουέγο της Γουατεμάλας, ωθώντας τις αρχές να εκδώσουν έκτακτες προειδοποιήσεις για τα αεροσκάφη και να κλείσουν τμήματα του οδικού δικτύου στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Η έκρηξη στο ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται περίπου 40 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, σημειώθηκε περίπου στις 02:45 το πρωί χθες, στέλνοντας μια στήλη στάχτης σε ύψος 5.000 μέτρων και λάβα σε ύψος 400 μέτρων.
Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων εξέδωσε προειδοποίηση προς τα αεροσκάφη να μην πλησιάζουν σε ακτίνα 40 χλμ. από το ηφαίστειο. Πάντως, το διεθνές αεροδρόμιο La Aurora στην Πόλη της Γουατεμάλας παρέμεινε ανοικτό.
Η υπηρεσία ανακοίνωσε εξάλλου ότι έκλεισε δύο τμήματα ενός αυτοκινητοδρόμου που απειλούνται από ποτάμια λάβας, που έφθασαν στους πρόποδες του βουνού.
Η δραστηριότητα στα τέσσερα ενεργά ηφαίστεια στη Γουατεμάλα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον πληθυσμό της χώρας τα τελευταία χρόνια. Το 2010, η έκρηξη του ηφαιστείου Πακάγια, περίπου 40 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, είχε αναγκάσει εκατοντάδες οικογένειες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους κι είχε ωθήσει τις αρχές να κλείσουν το διεθνές αεροδρόμιο.



πηγή: http://www.tsantiri.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου