Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Καϊμακτσαλάν: Φυσικό Κάλλος




Στο κυριολεκτικά μαγικό βουνό του Καϊμακτσαλάν ολόκληρες γενιές ανθρώπων απολαμβάνουν τη φύση και την ηρεμία, που τους προσφέρει όσα χρόνια και αν περάσουν. Το δάσος του Καϊμάκτσαλάν αποτελεί σημαντικό βιότοπο και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ένα σπάνιο χαρακτηριστικό του Bόρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων ακόμα και σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, όπως στις πηγές Σκοπιάς – Kρέμασης, που βρίσκονται στα 2.400 μέτρα. Έχει αναγνωριστεί μάλιστα, ως προστατευόμενη περιοχή στο πλαίσιο του Natura 2000 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Corine.
Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής ποικίλλει και μπορεί να χαρακτηρισθεί πλούσια σε είδη, κάποια από τα οποία είναι σπάνια. Στο όρος Βόρας έχουν εντοπισθεί περίπου 143 είδη σπάνιας χλωρίδας και 137 είδη σημαντικών πτηνών, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει το βουνό στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας.
Βελανιδιές, καστανιές, οξιές, έλατα, πεύκα, κοιλάδες, χαράδρες και βοσκότοποι, απαρτίζουν το σύνολο του Καϊμακτσαλάν. Στο όρος Βόρας θα συναντήσετε σημαντικά είδη χλωρίδας με σπάνιες ποικιλίες φυτών και θα θαυμάσετε από κοντά τα απομεινάρια δάσους από πεύκα και βελανιδιάς ενώ πολύ σημαντική είναι και η πανίδα ολόκληρου του βουνού.
Στο Καϊμακτσαλάν ζει η χερσαία χελώνα και αρκετά είδη πουλιών, από τα τουλάχιστον 130 που έχουν παρατηρηθεί, όπως ο βασιλαετός, o γυπαετός και ο χιονόστρουθος, ένα είδος σπουργιτιού. Αν και κοινωνικό πουλί, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό με τον άνθρωπο και φεύγει μακριά του μόλις νοιώσει την παραμικρή κίνηση. Μύγες, κουνούπια, πεταλούδες, ακρίδες, σπόροι, φρούτα και αγριόχορτα αποτελούν μέρος της διατροφής του.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η περιοχή για τα αρπακτικά, όπου φωλιάζουν 13 από 23 είδη που έχουν παρατηρηθεί, αλλά και για τους δρυοκολάπτες που αντιπροσωπεύονται στο Καϊμακτσαλάν με 9 είδη. Οι δρυοκολάπτες φτιάχνουν τη φωλιά τους σε δέντρα, έχουν μακρύ λαιμό και μεγάλο κεφάλι με ίσιο και δυνατό ράμφος, που το χρησιμοποιούν σαν τσεκούρι ή τρυπάνι. Τα πόδια τους είναι φτιαγμένα για να γαντζώνονται στους κορμούς των δέντρων και τα φτερά της ουράς είναι σκληρά και χρησιμεύουν για στήριγμα, όταν τρυπούν τους κορμούς, προκειμένου να φτιάξουν το σπίτι τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου